Din dorința de a satisface nevoile consumatorilor, designul de ambalaje este într-o continuă schimbare, devenind unul dintre cele mai interesante și mai dinamice sectoare ale industriei de ambalare. Specialiștii atrag atenția că anumite trenduri încep să se estompeze, astfel că în următorii ani putem să uităm de ambalajele cu grafică excesivă sau de cele în culori plictisitoare. Noile tendințe de design al ambalajelor sunt, cumva, la polul opus:
   

·       Simplitatea, în prim-plan. Tendința spre minimalism se observă în toate categoriile de design, astfel încât, în următorii ani am putea vedea ambalaje moderne, minimaliste, departe de încărcătura brandurilor clasice, de “școală veche”. Spațiul alb începe să domine suprafața ambalajului, fiind înconjurat doar de câteva culori și cele mai relevante informații despre produs.

   

·       Tipografiile profesionale iau locul celor mici. Pe măsură ce atenția consumatorilor scade, devine din ce în ce mai important ca brandurile sa transmită mesajul cât mai clar și cât mai repede posibil – design-ul ambalajului devenind, în acest caz, cel mai sigur mod de “comunicare”. Nu este exclus să vedem la raft, în următorii ani, un branding mai îndrăzneț, cu fonturi mari și o economie de cuvinte care transmit mesaje clare, cu “voce tare”.

       

·       Ambalaje experimentale. Designerii iși asumă tot mai multe riscuri creative și vin cu soluții de ambalare inovatoare și capricioase, din dorința de a testa limitele mai mult ca niciodată. Să nu ne mirăm, așadar, atunci când ambalajele experimentale vor inunda scena și vor cuceri teritoriile “familiare”.

   

·       Ambalaje sustenabile. Pe măsură ce consumatorii devin mai conștienți de impactul achizițiilor lor asupra mediului, tot mai multe mărci optează pentru ambalaje ecologice. Astfel, materialele plastice (ieftine și accesibile) sunt înlocuite cu materiale biodegradabile precum hârtia, cânepa, bambusul și sticla. Progresele cercetătorilor au ajuns pâna-ntr-acolo încat s-au inventat ambalaje durabile realizate din gel pe bază de alge (folosit la ambalarea apei) sau chiar ambalaje comestibile – film biodegradabil pe bază de lapte.

       

·       Ambalaje cât mai feminine. Designul de ambalaje tinde spre o estetică generală cât mai feminină, astfel încât este foarte posibil ca pe viitor, ambalajele explozive, hiper-stimulative, asociate cu masculinitatea, să dispară ușor-ușor din peisaj.