Mediul online se află într-o continuă dezvoltare și tot mai mulți oameni preferă să facă shopping online. Astfel și oferta devine tot mai variată și sunt create tot mai multe magazine online. 

 Dacă plănuiești să pornești chiar tu un magazin online, poate ca te-ai întrebat ‘’de unde cumpar marfa pentru magazin online’’? Venim astfel în ajutorul tău cu un ghid pentru începători.

De ce este important să găsești furnizori de încredere

Sursa foto:pexels

Întrucât discutăm despre magazine online, trebuie să iei în calcul trendul actual și ceea ce își dorește un client. 

 Îți vom prezenta în continuare câteva statistici rezultate în urma unui studiu publicat pe datareportal.com:

  • 57,6 % dintre utilizatorii de internet fac minim o achiziție online pe săptămână
  • 60 % dintre tranzacțiile pe e-commerce sunt încheiate de pe dispozitive mobile
  • Livrarea gratuită este cel mai important factor decizional, urmată de cupoane, reduceri, recenzii de la alți clienți, politică de retur, ușurința procesului de plasare a comenzii. De asemenea, s-a observat că valoarea coșului de cumpărături tinde să fie mai mare atunci când transportul este asigurat.

Din punct de vedere al produselor, vizitatorii site-urilor își doresc o gamă cât mai variată de produse și ca acestea să fie calitative și livrate într-un timp cât mai scurt. Ai nevoie în acest sens de un furnizor de încredere, care respectă termenul de livrare și pune accent pe calitatea produselor.

Cum să găsești furnizori de produse de calitate

Sursa foto:pexels

Primul pas este să decizi care va fi profilul magazinului tău. Ce vei vinde? După ce ai o imagine clară, începe căutarea de furnizori. Aceștia pot fi locali sau internaționali.

Nu este nevoie să faci nenumărate drumuri prin oraș sau prin țară deoarece există mulți furnizori online. Poți analiza astfel cu atenție produsele lor și termenii de colaborare. Una dintre platformele pe care le poți vizita este https://bursademarfuri.ro. Aici sunt listați furnizori din România pentru foarte multe nișe.

Poți apela și direct la producători, mai ales dacă vei comercializa produse artizanale. Aceștia pot fi de asemenea identificați online sau la târguri de profil.

Sursa foto:pexels

De unde cumpăr marfă pentru un magazin online? Cum să alegi distribuitorul?

Multe dintre produsele pe care le vedem online sunt achiziționate de pe piața internațională, cele mai cunoscute surse fiind:

  1. AliExpress 
  2. Alibaba

Acestea sunt două dintre cele mai cunoscute platforme la nivel global și gestionate de aceeași companie. Aici vei găsi produse realizate în China la prețuri foarte accesibile.

 Alibaba este o platformă destinată furnizorilor și companiilor care doresc aprovizionare. Avantajul este că poți cumpăra en-gross și astfel obții deal-uri mai bune. Vrei sa creezi și un brand ? Nici o grijă! Poți solicita personalizarea produselor. Un alt atu este acela că există producători ce pot realiza de la zero un produs conform cerințelor tale.

AliExpress este o ramură a Alibaba și se adresează și persoanelor fizice. Aici prețurile sunt puțin mai mari, fiind vorba de comenzi în cantități mici, dar chiar și așa prețurile sunt foarte convenabile.

  1. Salehoo

Cei de la Salehoo se mândresc cu standarde înalte după care acceptă înscrierea furnizorilor pe platforma lor. Astfel se asigură că, orice alegere este una cu un bun raport calitate-preț. Pun accent și pe educarea utilizatorilor prin intermediul unui portal educațional ce explică de la A la Z pașii pentru alegerea, importarea, transportul și alte elemente logistice și de business.

  1. Wholesalecentral

Wholesalecentral este de asemenea o platformă B2B pe care poți căuta produse pentru magazinul tău online. Poți găsi producători, distribuitori sau importatori pentru o varietate mare de nișe. Ceea ce este de ținut minte legat de această platformă este faptul că ea te pune în legătură directă cu producătorul, nefiind nevoie ca ei sa intermedieze comunicarea dintre voi.

  1. DHgate

Provenită tot din China, platforma DHgate care se adresează companiilor mici și mijlocii. Pun accent pe securitate și calitate și monitorizează permanent activitatea furnizorilor parteneri. Dacă un furnizor apelează la reclamă falsă sau acționează într-un mod necorespunzător este imediat blocat și nu i se mai permite comercializarea pe DHgate.

Cei mai cunoscuți distribuitori de marfă pentru magazinele online

Sursa foto:pexels

Indiferent de alegerea făcută, este foarte important să începi prin a solicita produse tester înainte de te aproviziona de la un furnizor. Astfel poți testa și verifica produsul și calitatea acestuia.

Nu te opri la un singur seller. Solicită același tip de produs de la mai mulți furnizori și astfel poți face comparația între ele și poți analiza raportul calitate-preț. 

Spre exemplu, dacă dorești să vinzi tricouri, identifică mai mulți furnizori și solicită de la fiecare, produse de test. Astfel verifici în primul rând calitatea produsului: material, cusături, design, dar și termenul de livrare, profesionalismul și calitatea comunicării pentru fiecare dintre ei. 

Îți recomandăm să fii atent și la impactul ambalajelor asupra mediului înconjurător și la rândul tău să folosești produse prietenoase cu mediul, cum ar fi pungi biodegradabile. Astfel, caută un furnizor de materiale de ambalat care să comercializeze astfel de produse.

Set 500 bucăți Pungi Biodegradabile 24x44 cm - Farmacia

Cum să verifici calitatea produselor înainte de a le achiziționa

Sursa foto:pexels

Am stabilit deja cât de mult contează calitatea produselor. Dar cum faci selecția acestora având în vedere că majoritatea sunt procurate din mediul online? Instinctiv, primul lucru care te atrage este poza produsului. Dacă aceasta este clară, bine luminată și de o bună calitate, poate fi un semn bun.

Citește descrierea produsului și decide dacă aceasta este detaliată și oferă suficiente informații. Un text vag poate fi un semn de slabă calitate sau neprofesionalism.

Caută recenzii de la alți clienți și fă-ți o părere de ansamblu despre seller-ul care ți-a atras atenția. Cel mai recomandat este sa aibă 4 sau 5 stele din 5.

Cum să negociezi termenele și prețurile cu furnizorii

Sursa foto:pexels

Ca și proprietar de magazin online, trebuie să îți faci un plan clar legat de bugetul pe care îl ai disponibil pentru stocuri. Odată ce știi ce buget ai, caută oferte care să se încadreze în acel buget. Nu evita să iei legătura cu furnizori care au un preț mai mare deoarece acesta se poate negocia.

De cele mai multe ori, în vânzările en-gros, prețul per produs scade atunci când numărul de bucăți este mai mare. Așa că, poți negocia pornind de la numărul de produse.

Altă tehnică poate fi un acord între tine și furnizor prin care stabiliți o colaborare pe termen lung atâta timp cât beneficiezi de un preț preferențial.

Cum să asiguri o livrare rapidă și sigură

Sursa foto:pexels

Livrarea este unul dintre elementele cheie atunci când vine vorba de client satisfaction. Optează pentru un curier serios, cu timpi cât mai buni de livrare. Atunci când ești la început de drum, poți solicita curieri prin intermediul platformelor de curierat. Practic completezi datele expediției și apoi îți sunt afișare prețuri de la mai multe firme de curierat. În timp, le poți testa pe toate și astfel vei știi cu cine să semnezi un contract atunci când business-ul va crește.

Un alt furnizor important este cel pentru materiale de ambalare și de gestiune a coletelor, cum ar fi etichete autoadezive termice. În mod normal, atunci când chemi curierul, sistemul lor generează un AWB care trebuie lipit pe cutie. Un mod rudimentar de ambalare presupune sa printezi acel AWB și apoi să îl lipești pe cutie cu ajutorul rolei de scoci. Etichetele autoadezive îți salvează foarte mult timp și bani (nu mai este nevoie sa comanzi soci și role de scoci).

Etichete Autoadezive Termice 100 x 150 mm, Perfor de Rupere, 260 Etichete / Rolă

Cum să îți formezi vad de clienți de la primele comenzi?

Sursa foto:pexels

O afacere de succes în domeniul e-commerce ar trebui să se axeze pe înțelegerea clientului și pe satisfacția acestuia. Clienții devin cumpărători fideli dacă le oferi anumite beneficii, cum ar fi gama de produse, prețurile, calitatea customer service etc.

Micile detalii sunt cele care fac diferența întrucât competiția este destul de mare în mediul online. Deși un proverb spune să nu judeci o carte după copertă, clientul își formează o părere despre brand chiar de la primirea coletului. Așadar, ambalează produsele într-un mod cât mai îngrijit.

Pentru siguranța la transport, mai ales pentru obiecte fragile, utilizează folie cu bule de aer mici.

folie cu bule de aer mici

Dacă vinzi produse de mici dimensiuni o variantă foarte bună de ambalare sunt Plicuri cu Bule Antișoc. Avantajul tău ca și comerciant este acela că împachetezi mult mai rapid: plicurile sunt deja asigurate cu bule, iar sigilarea se face instant deoarece au lipire autoadezivă. 

 Avantajul clientului este că plicul are un volum mai mic. Dacă primește coletul la birou, nu este nevoit să care o cutie până acasă, ci introduce plicul într-o geantă sau rucsac.

Set 100 bucăți Plicuri cu Bule Antișoc A11 Albe, 120x175+50mm, Plic cu Lipire Autoadezivă

O altă idee este să incluzi în colete un ”Thank you card” cu o reducere sau transport gratuit la următoarea comandă. Aici ai libertatea de a fi creativ și de a oferi un beneficiu atractiv pentru client, dar și conform planului tău de marketing.

Ocupă-te în permanență de mentenanță și îmbunătățirea site-ului. Oferă-i clientului o experiență plăcută prin alegerea unor imagini clare și din mai multe unghiuri (dacă este cazul), simplifică pe cât posibil procesul de comandă și de plată, oferă suficiente detalii despre produse și acordă-le posibilitatea de a lăsa recenzii.

Oferă discount primilor clienți. Asta îți va crește șansele să îi fidelizezi de la primele comenzi. O altă practică este aceea de a oferi un discount celor care se abonează la newsletter.

Promovează-te puternic în social media și fă-i pe oameni să își dorească produsele, să înțeleagă ce beneficii au și cum le ușurează viața.

Aceste tehnici trebuie alese în funcție de nișă și nu este obligatoriu să le aplici simultan. Poți porni cu pași mici, să testezi câte una și apoi să vezi care a funcționat cel mai bine pentru tine.